Skip to main content

Подбайте про своє «завтра»-не погоджуйтесь на отримання нелегальної заробітної плати

|

 Управління праці та соціального захисту населення Адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради звертає Вашу увагу на негативні наслідки «тіньової» зайнятості.

Конституцією України визначено, що кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Трудові відносини між роботодавцем та найманим працівником регулюються Кодексом законів про працю України, Законом України «Про оплату праці», Законом України «Про охорону праці», Податковим кодексом України та іншими нормативними документами.

Роботодавець несе обов’язки із сплати податків з доходів, єдиного внеску на загальнобов’язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду України за найманих працівників.

Використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення громадянина права на працю, на відпочинок, на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості, а також у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності.

Неоформлення трудових відносин позбавляє найманого працівника права вимагати від роботодавця належних умов праці, оплати праці на рівні не нижчому, ніж встановлено державою.

Нагадуємо Вам, що розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», і з 1 січня 2018 року вона складає 3723 грн. на місяць.

В разі, якщо трудові відносини з найманими працівниками не оформлені у відповідності до норм діючого законодавства (не укладено трудовий договір, не зроблено запис в трудовій книжці про прийом на роботу), роботодавець не проводить відрахування із заробітної плати працівника до Пенсійного фонду, що призводить до відсутності в майбутньому права найманого працівника на призначення пенсії.

Шановні громадяни!

Нагадуємо Вам, що заробітна плата в «конвертах» – це майбутнє без гарантій та впевненості! Необхідно вже зараз подбати про своє «завтра» і не погоджуватися на отримання нелегальної заробітної плати. Ваше право- нести у свої родини добробут і спокій, отримувати певні соціальні гарантії.

З питань трудових відносин та оплати праці звертайтеся до відділу з питань соціально-трудових відносин Управління праці та соціального захисту населення Адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради, за адресою: вул. Благовіщенська, 34, кімн. 81, тел. 720 13 95, 712 40 37.

Перейти до вмісту