Skip to main content

Видатні авіатори Харківщини

18 січня підопічні відділення денного перебування Московського територіального центру вперше відвідали меморіальний музей-квартиру родини видатних авіаторів Харківщини – Степана та Валентини Гризодубових.
Музей знаходиться в будинку, де майже 40 років жив конструктор літальних апаратів Степан Васильович Гризодубов. Саме в цьому домі пройшли дитячі роки його доньки Валентини – видатної льотчиці.
Директор музею Власко Віталій Євгенійович прочитав цікаву та пізнавальну лекцію про життя та діяльність родини Гризодубових.
Степан Гризодубов – один з організаторів планеризму в країні, самоучка в галузі авіабудування, він створив перший в СРСР авіаційний двигун, сконструював і побудував свій перший аероплан, використовуючи кінокадри хроніки польотів братів Райт .
Валентина Гризодубова літала в агітескадрільї ім. М. Горького, у 28 років вона встановила п’ять світових авіаційних рекордів на легкомоторних літаках, а у 29 – зробила безпосадочний переліт з Москви на Далекий Схід, встановивши міжнародний жіночий рекорд дальності польоту. Стала Героєм Радянського Союзу. У роки репресій вона допомагала, як могла, сім’ям заарештованих льотчиків, була сувора і норовлива в боротьбі за правду. Полковник Гризодубова стала першою у світі жінкою, яка командувала чоловічим авіаційним полком у Велику Вітчизняну війну. Наша легендарна землячка одна з небагатьох жінок ушанована званням Героя Радянського Союзу (1938) і Героя Соціалістичної Праці (1986).
Наприкінці лекції підопічні подивилися документальний фільм про життя Валентини Гризодубової та послухали її улюблені пісні.
Ця екскурсія додала нових знань про історію нашого рідного міста та викликала почуття гордості за наших видатних земляків.

Перейти до вмісту