Skip to main content

Мінсоцполітики інформує щодо монетизації субсидій у 2019 році

|

27 грудня 2018 року Кабінет міністрів України схвалив Постанову №1176 “Деякі питання надання житлових субсидій населенню у грошовій формі”, згідно з якою правила оплати комунальних платежів, при отриманні субсидії, залишаються незмінними, але змінюється алгоритм її виплати.

Монетизація відбуватиметься у три етапи. Вже з 1 січня 2019 року участь у монетизації субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше.

Грошей на руки громадянам видавати не будуть. Розрахунки як і були, так і залишаються виключно між юридичними особами.

Субсидія від держави надходитиме на їх персональний обліковий запис в Ощадбанку. Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Тим сім’ям, які беруть участь в монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через Ощадбанк сплачуватиме частину комуналки, в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунку.

Так, усім отримувачам пільг і субсидій обов’язково потрібно у травні 2019 року подати заяву на монетизацію і декларацію про доходи в управління соціального захисту населення та надати дозвіл на обробку персональних даних.

Монетизація з 1 травня 2019 року торкнеться тих, хто отримує субсидію вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період.

Тим, хто звернеться за допомогою вперше у 2019 році, у травні вже не потрібно поновлювати документи.

Тим громадянам, які вже отримують субсидію, не потрібно нікуди звертатися, субсидія буде нараховуватися автоматично протягом усього опалювального сезону.

Повномасштабна монетизація запрацює  з 1 жовтня 2019 року, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, все, що було заощаджено за результатами опалювального сезону, отримуватиме готівкою .

На кожного отримувача субсидій, після опрацювання заяви на монетизацію, буде автоматично відкритий персональний обліковий запис у банку, у якому будуть відображатися дані житлової субсидії у грошовій формі. В Ощадбанк йти не потрібно. Уряд максимально автоматизував процес монетизації, щоб основне навантаження лягло на управління соціального захисту населення, державний банк та надавачів комунальних послуг.

Персональний обліковий запис матиме спеціальний режим використання. Тобто, кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду.

Ощадбанк щомісяця інформуватиме субсидіантів SMS-повідомленням про надходження коштів від держави, їх використання та залишок.

Для субсидіантів будуть створені персональні кабінети, де можна буде відстежувати інформацію про розмір нарахованої субсидії, перелік комунальних послуг, які сплачені за рахунок субсидії, залишок коштів. Додаткові консультації можна буде отримати у контакт-центрі Ощадбанку за тел.: 0 800 210 800.

Додатково зверніть увагу, що з 1 січня 2019 року участь у монетизації субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за субсидією вперше, тим громадянам, які вже отримують субсидію, не потрібно нікуди звертатися, субсидія буде нараховуватися автоматично протягом усього опалювального сезону.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію вже багато років, в тому числі користується в літній період, для цього буде потрібно подати заяву на монетизацію і декларацію про доходи в управління соціального захисту населення та надати дозвіл на обробку персональних даних.

Перейти до вмісту