Skip to main content

Урочистий захід з нагоди свята Новруз

Настають теплі дні, природа поступово пробуджується після зимового сну і починає змінювати своє вбрання. З давніх-давен весна надихає людину на оновлення, змушує поглянути по-новому на життя та відчути гармонію.

Новруз – одне з найдавніших свят, яке сягає своїм корінням в дописьменну епоху історії людства та символізує відродження природи, початок нового життя, сподівання на щедрий урожайний рік.

Слово Навруз (Новруз, Навруз, Нооруз, Невруз, Науриз) означає новий день, його написання і вимова може варіюватися в залежності від країни.

За стародавнім звичаєм, до настання Новруза люди повинні ретельно прибирати в будинках і навколо. В Новруз готують страви з семи, переважно рослинних, продуктів. Найбільш відомим святковим блюдом є сумаляк – блюдо з пророщених паростків пшениці.

У березні 2019 року в місті Харкові у рамках Міжнародного дня Новруз відбудуться урочисті заходи з врученням подарунків членам Харківського обласного товариства азербайджансько-української дружби «Достлуг» та  урочисті заходи, присвячені дню таджицької культури з врученням подарунків членам організації Харківської обласної громадської організації «Діаспора таджиків «Пайванд».

23 лютого 2010 року Генеральна Асамблея ООН визнала 21 березня як Міжнародний день Новруз.

 

Перейти до вмісту