Skip to main content

Семінар, присвячений Всесвітньому дню охорони праці

|

24 квітня 2019 року в Адміністрації Київського району Харківської міської ради за участю фахівців відділу праці та зайнятості населення Адміністрації Київського району Харківської міської ради та фахівців відділу з питань охорони праці та невиробничого травматизму Управління праці та соціального захисту населення Адміністрації Київського району, страхового експерта з охорони праці Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області, проведено семінар присвячений Всесвітньому дню охорони праці під гаслом «Безпечне та здорове майбутнє праці». На семінар було запрошено 39 представників підприємств, організацій та установ району.

В котрий раз увагу представників було акцентовано на вимогах Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 №295.

Страховий експерт з охорони праці Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Харківській області наголосив про взаємодію між роботодавцем та управлінням дирекції Фонду соціального страхування, а саме з метою запобігання попередження виробничого травматизму, та оперативного інформування з боку роботодавця до Фонду для ефективного і мобільного розслідування відповідно до норм законодавства. Проінформував що постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №337 затверджено «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві». Постанова набирає чинності з 01.07.2019.

Всесвітній день охорони праці відзначають не як чергове свято, а насамперед, для того, щоб привернути увагу до зниження виробничого травматизму і професійних захворювань та інших проблем сьогодення. Мета Дня охорони праці привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, культури охорони праці що може сприяти зниженню смертності на робочих місцях. У 2019 році уряд має намір почати масштабну перебудову сфери управління охороною праці. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 року № 989-р, затверджена Концепція реформування, яка розрахована на 2019-2020 роки.

Реалізація Концепції має забезпечити імплементацію в національне законодавство норм Директиви Ради №89/391/СЕС від 12 червня 1989 про впровадження заходів для заохочення вдосконалень у сфері безпеки та охорони здоров’я працівників під час роботи відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Закріплення в національній правовій базі нових принципів управління ризиками створить підґрунтя для побудови ефективної системи комплексного управління безпекою та гігієною праці, розвитку і зміцнення трудового потенціалу нашої країни.

Заходи,присвячені Дню охорони праці в Україні мають тривати протягом 2019 року й охопити якомога більшу частину працюючих громадян і всі без винятку сфери економічної діяльності. Тільки спільними зусиллями можливо виконати завдання, передбачені програмами реформ, і забезпечити конституційне право громадян на гідні умови праці.

Перейти до вмісту