Skip to main content

Центр надання допомоги постраждалим від насильства

Положення про центр постраждалим від насильства

Центр надання допомоги постраждалим від насильства (далі – Центр) – це комунальний заклад, що є спеціалізованою службою підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

В Центрі надання допомоги постраждалим від насильства працюють психологи, юрисконсульт, фахівці із соціальної роботи, які надають постраждалим особам соціальні послуги за державними стандартами, відповідно до  їх потреб.

Основним пріоритетним напрямом діяльності Центру є надання можливості перебування у безпечних місцях особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Структура Центру:

1. Відділення притулку для жінок, які постраждали від насильства (Притулок), розраховане на цілодобове довгострокове перебування 10 осіб. Облаштоване кімнатами для сну та відпочинку, кухнею, душовою.

Підрозділ «Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі» (Мобільна бригада), надання первинної соціально-психологічної допомоги постраждалим особам.

2. Відділення соціально-психологічної допомоги та методичного забезпечення (Денний центр), проводяться індивідуальні й групові консультації, групи взаємодопомоги для постраждалих осіб.

3.Відділення кризового реагування (Кризові кімнати), розраховане на цілодобове короткострокове перебування 6 осіб. Облаштоване кімнатами для сну та відпочинку, кухнею, душовою.

Право на перебування у Притулку та Кризових кімнатах мають повнолітні особи, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, щодо яких існує загроза життю чи здоров’ю.

Протипоказаннями для перебування постраждалих осіб у Притулку та Кризових кімнатах, є:

  • алкогольне, наркотичне або токсичне сп’яніння;
  • гострі інфекційні та венеричні захворювання;
  • психічні захворювання, пограничні стани, які супроводжуються під час хвороби розладом поведінки, небезпечні для хворого й оточуючих;
  • паразитарні захворювання шкіри та волосся, туберкульоз;
  • нездатність постраждалих осіб до самообслуговування;
  • інші обставини, що свідчать про безпосередню небезпеку для постраждалої особи чи оточуючих.

Особи із зазначеними протипоказаннями підлягають невідкладному направленню до закладів охорони здоров’я або інших відповідних закладів, які реалізують заходи щодо запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі.

Центр відповідно до покладених на нього завдань:

1.Надає постраждалим особам психологічну підтримку відповідно до їх потреб та з використанням індивідуального підходу, ураховуючи вік особи та її соціальне становище.

2.Інформує про функції та повноваження інших суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству, можливості отримання подальшої підтримки та надання у разі потреби інформації про зазначених суб’єктів.

3.Роз’яснює причини домашнього насильства, насильства за ознакою статі та його наслідки для подальшого життя постраждалої особи та її дітей.

4.Проводить оцінку потреб постраждалої особи, складає разом із нею індивідуальний план заходів для усунення складних життєвих обставин.

5.Визначає необхідність екстреної психологічної допомоги.

6.Забезпечує надання постраждалій особі допомоги у формуванні, розвитку та підтримці соціальних навичок, умінь і соціальної компетенції.

7.Надає допомогу постраждалій особі, яка перебуває у складних життєвих обставинах, в аналізі основних проблем і шляхів їх розв’язання.

8.Сприяє в отриманні постраждалими особами безоплатної правової допомоги відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

9.Інформує про виявлення фактів домашнього насильства інші суб’єкти надання допомоги постраждалим від насильства, за наявності добровільної поінформованої згоди постраждалих осіб, крім випадків вчинення насильства щодо дітей та недієздатних осіб або виявлення актів насильства кримінального характеру, коли така згода не потрібна.

10.Здійснює інформаційно-просвітницьку роботу з постраждалими особами, спрямовану на формування стандартів здорового способу життя, сімейних цінностей, навичок безпечної поведінки та попередження поширення інфекційних хвороб тощо шляхом розповсюдження соціальної реклами, проведення консультацій, групових і масових заходів тощо.

Для отримання консультацій та допомоги можна звертатися за телефоном: + 38 093 303 03 53 або зателефонувати на гарячі телефонні лінії: 0 800 500 335 або 386 (з мобільного безкоштовно).

 

Перейти до вмісту