Skip to main content

Управління праці та соціального захисту населення Новобаварського району звертається до роботодавців

 Шановні роботодавці та мешканці Новобаварського району м. Харкова!

Виконавчим комітетом Харківської міської ради в нашому районі утворена Робоча група з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення (далі – Робоча група), яка є постійно діючим дорадчим органом.

Основними завданнями Робочої групи є: вжиття заходів щодо збільшення рівня оплати праці працівників, проведення роботи, спрямованої на забезпечення впровадження мінімальної заробітної плати, підвищення рівня оплати праці, легалізації заробітної плати та зайнятості населення, проведення роз’яснювальної роботи серед роботодавців щодо дотримання ними вимог чинного законодавства в частині використання робочої сили.

З початку року в Новобаварському районі проведено 5 засідань Робочої групи, на яких доповідали тридцать чотири та заслухані письмові пояснення сімнадцяти суб’єктів господарювання. Роботодавці пояснювали причини низького рівня середньомісячної заробітної плати, доводили необхідність встановлення режиму неповного робочого часу, звітували з питань дотримання розміру мінімальної заробітної плати, мінімальних державних гарантій в оплаті праці та оформлення трудових відносин.

Під час кожного засіданні Робочої групи до відома керівників підприємств, установ, організацій, а також фізичних осіб – підприємців доводиться:

– згідно ст. 24 КЗпП України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

– згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 № 1774-VIII, п. 5 ст. 38 Бюджетного кодексу України та                    ст. 95 КЗпП України мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. Розмір заробітної плати працівника за виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (3723,0 грн.).

Також під час засідань надаються рекомендації стосовно забезпечення диференціації розміру зарплати найманих працівників шляхом встановлення доплат, надбавок, премій з урахуванням кваліфікаційного рівня працівників, складності робіт, що виконуються, кінцевих результатів роботи.

З початку 2018 року надані рекомендації виконані: ТОВ «ФИННЕС», ФОП Паршиковою В.Г., ТОВ «В.А.Н. ФУДЗ», ПП «Професіонал – СВС», ПП «Професіонал – Альфа», ТОВ «Чара».

Звертаємо увагу  роботодавців, що за порушення законодавства про працю передбачено дисциплінарну (ст. 41, 147 КЗпП), адміністративну (ст. 41 КпАП), фінансову (ст. 265 КЗпП) та кримінальну відповідальність (за рішенням суду на підставі ст. 170, 172-175 КК).

Перейти до вмісту