Skip to main content

Управління праці та соціального захисту населення Новобаварського району звертається до роботодавців

|

Шановні роботодавці та мешканці Новобаварського району м. Харкова!

Трудові відносини з працівником регулюються Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП України). Відповідно до статті 21 КЗпП України трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою,  а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

          Трудовий договір може бути безстроковим, що укладається на невизначений строк, та строковим, що укладається на визначений строк, встановлений за погодженням сторін або на час виконання певної роботи.

          Трудові відносини між громадянином, який наймається на роботу та роботодавцем (юридичною або фізичною особою – підприємцем) оформлюються в письмовій формі.

          При укладенні трудового договору з працівником може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. Важливо пам’ятати, що в період випробування на працівників поширюється законодавство про працю, тобто обмеження трудових прав в тому числі на оплату праці, на соціальний захист тощо – не допускається.

                Для деяких категорій осіб, зазначених у п. 3 ст. 26 КЗпП України не встановлюється випробування при прийнятті на роботу.

            В разі встановлення випробувального терміну, роботодавець повинен дотримуватися вимог щодо строку випробування при прийнятті на роботу. Строк випробування не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, – шести місяців, а при прийнятті на роботу робітників – не може перевищувати одного місяця.

          Роботодавець не має права допускати працівника до робот без оформлення трудових відносин, але слід зауважити, що таке оформлення буде вважатися проведеним за умови додержання наступних дій:

  •  по-перше, роботодавець складає трудовий договір у формі наказу (розпорядження) про прийняття на роботу/призначення на посаду, а фізичні особи – підприємці можуть керуватися формою трудового договору, затвердженою наказом Мінпраці від 08.06.2001 № 260 «Про затвердження Форми трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, та Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю»;
  • по–друге, до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором, роботодавець зобов’язаний подати повідомлення про прийняття працівника на роботу (за встановленою формою) до територіального органу Державної фіскальної служби за місцем обліку його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу».

Тобто, перед допуском працівників до роботи роботодавець повинен провести оформлення трудових відносин з додержанням вимог статті 24 КЗпП України.

Нагадуємо вам, що виконавчим комітетом Харківської міської ради в Новобаварському районі утворена Робоча група з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення (далі – Робоча група), яка є постійно діючим дорадчим органом.

Метою діяльності Робочої групи є сприяння виведенню заробітної плати та зайнятості населення з «тіньового» сектора економіки.

Згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 № 1774-VIII, п. 5 ст. 38 Бюджетного кодексу України та ст. 95 КЗпП України мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. Розмір заробітної плати працівника за виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (3723,0 грн.).

З початку року в Новобаварському районі проведено 9 засідань Робочої групи, на яких доповідали 75 та заслухані письмові пояснення тридцяти чотирьох суб’єктів господарювання. Роботодавці пояснювали причини низького рівня середньомісячної заробітної плати, доводили необхідність встановлення режиму неповного робочого часу, звітували з питань дотримання розміру мінімальної заробітної плати, мінімальних державних гарантій в оплаті праці та оформлення трудових відносин.

З початку 2018 року рекомендації щодо забезпечення диференціації розміру зарплати та підвищення її рівня виконані: ТОВ «ФИННЕС», ФОП Паршиковою В.Г., ТОВ «В.А.Н. ФУДЗ», ПП «Професіонал – СВС», ПП «Професіонал – Альфа», ТОВ «Чара».

На виконання рекомендацій Робочої групи за результатами засідання 21.06.2018 ФОП Аббасовим Гурбан Ібрагим огли були офіційно оформлені трудові відносини з двома найманими працівниками, в тому числі з робітником, який працював на умовах договору цивільно-правового характеру.

Звертаємо увагу  роботодавців, що за порушення законодавства про працю передбачено дисциплінарну (ст. 41, 147 КЗпП), адміністративну (ст. 41 прим. 1,2,3 КпАП), фінансову (ст. 265 КЗпП) та кримінальну відповідальність (за рішенням суду на підставі ст. 172,173, 175 КК).

Повідомити робочу групу про факти порушень трудового законодавства можна звернувшись до Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради за адресою: м. Харків, вул. Різдвяна, 1, т. 712-02-70.

Перейти до вмісту