Skip to main content

День Соборності України – урочисте свято єдності нації!

|

У відділенні денного перебування територіального центру надання соціальних послуг Новобаварського району міста Харкова відбулась лекція на тему «День Соборності України».
У День Соборності, який українці щороку відзначають 22 січня, пригадуємо урочисте проголошення на Софійській площі в Києві у 1919 році Акта Злуки між Українською Народною Республікою та Західноукраїнською Народною Республікою. Вперше за 600 років український народ у той час зумів реалізувати своє одвічне прагнення та врешті об’єднати свої землі в єдину велику країну – Україну. Акт Злуки мав усі шанси розпочати та продовжувати відлік безперервного існування української державності аж до сьогоднішнього дня.
Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації. Ідея соборності українських земель набула державного статусу, в наступні десятиліття залишалась єднальним чинником і чи не єдиним спільним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху. Акт Соборності надав завершеної форми самостійній українській державі, сприяв подоланню залишків ідей федералізму в ментальності національної політичної еліти.
Підопічні територіального центру надання соціальних послуг Новобаварського району міста Харкова з захопленням прослухали історію Української держави про Акт Злуки. Завжди будемо пам’ятати викарбувані на скрижалях Акта Злуки слова: «Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ, увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної Української Держави, на добро і щастя українського народу».

rbt
smartcapture
Перейти до вмісту