Skip to main content

Онлайн – екскурсія «Роль особистості Василя Каразіна в історії Харкова» у Слобідскому терцентрі

|

В університеті третього віку на «Культурно-дозвільному» факультеті відділення денного перебування Слобідского терцентру відкрито новий екскурсійний-онлайн сезон в рамках проекту «Великі харківці»

У якій би музей міста Харкова ми не ходили, майже завжди в екскурсійних програмах згадується ім’я великого харків’янина – Василя Назаровича Каразіна. Тому, ми не змогли «обійти стороною» розповідь про його життя і його внесок в розвиток нашого міста. В процесі роботи спливли нові прізвища, тісно пов’язані з В. Каразіним, але це стало темою нових лекцій. Так народився задум: ​​проведення онлайн -лекцій «Великі харківці». Ні, ми не помилилися в орфографії і правильно написали слово «харківці», саме так колись називали харків’ян.

Особистість його є однією з найбільш знакових в історії життя Харкова і в цілому України. Він втілив в життя задум про створення Харківського імператорського університету, умовивши місцеве дворянство підтримати ідею створення вищого навчального закладу. В цілому спільними зусиллями було зібрано 400 000 рублів.

Але це не єдине його досягнення. Василь Каразін – автор цінних наукових праць, відкриттів і винаходів в різних областях науки, зокрема в галузі харчової промисловості, метеорології, органічної і неорганічної хімії. Також він висловлював самобутні ідеї щодо використання електрики і отримання штучних діамантів. Став засновником Філотехнічного суспільства для поширення досягнень науки, техніки і розвитку промисловості, при його підтримці бібліотечний фонд Харківського університету поповнився  3 000 книгами.

Сумно, що життя його не було «всипано діамантами». Двічі був арештований, майже рік сидів у в’язниці за доносом недоброзичливців і, найголовніше, не був на відкритті університету. Але час розставив все по своїх місцях. Городяни пам’ятають і шанують ім’я і добрі справи Василя Назаровича Каразіна.

Перейти до вмісту