Skip to main content

17 січня співробітники Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки провели онлайн – подорож пов’язану з зимовим святами в українському народному календарі та традиціями їх святкування у Московському терцентрі

|

Зимові свята в українському народному календарі

17 січня співробітники Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки провели для підопічних  відділення денного перебування терцентру Московського району   захопливу онлайн-подорож, пов’язану з зимовим святами в українському народному календарі та традиціями їх  святкування.

В народі говорять: «Зима прийшла і празничків привела». І дійсно: взимку майже щодня – свято.

Зимові свята починаються  4 грудня зі свята Введення в храм Пресвятої Богородиці, «коли вводиться літо у зиму». Цей день віщує, яким буде наступний рік: урожайним чи ні, посушливим чи дощовим.   Обряди зимового циклу пов’язані не тільки з періодом очікування весни, як часу сівби, а й з давніми міфами про народження Всесвіту.

Умовно  зимовий цикл святкових дат, за сучасним церковним календарем, завершує день Петра Вериги (29 січня). З ним народне повір’я пов’язувало прикмети, за якими визначали настання весни, передбачали, яке буде літо.

У зимовому циклі простежується двочастинна структура давньої обрядовості: зустріч – проводи. Зустріччю предків на Свят-вечір розпочинався період найважливіших зимових свят – Різдвяні свята, котрі закінчувалися проводами на Водохреща. Різдвяний цикл свят був пов’язаний із відродженням нового сонця, яке відтоді починає щораз вище підноситися і тепліше пригрівати. У ньому було найбільше обрядових дійств, якими намагалися забезпечити здоров’я, щастя і достаток; багато з них також було спрямовано на вшанування покійних предків. У цей період українці колядували та щедрували – співали ритуальних пісень-побажань господарям осель та їхнім домочадцям.

Новий рік, Різдво, Щедрий вечір, Меланки та Василя – ці свята несуть тепло та затишок у кожний дім, світлі мрії та сподівання, поєднують минуле, сьогодення та майбутнє. Багато нового та цікавого дізнались підопічні відділення денного перебування,    зарядилися святковими чарами, позитивною енергією та гарним настроєм.

Дякуємо співробітникам бібліотеки за продовження зимових свят, веселу та пізнавальну подорож!

 

Перейти до вмісту