Skip to main content

22 січня 2019 року підопічні Шевченківського терцентру відвідали музей кафедри анатомії людини Харківського національного медичного університету

|

Незвичайний музей!

22 січня 2019 року підопічні відділення денного перебування Шевченківського територіального центра надання соціальних послуг міста Харкова відвідали музей кафедри анатомії людини Харківського національного медичного університету (Далі – ХНМУ).

Кафедра анатомії людини ХНМУ відома як центр розробки нових методів бальзамування органів та тіла людини в цілому. Тут було створено всесвітньо відомий підручник «Атлас анатомії людини», яким вже понад 80 років користуються студенти й лікарі України, усіх країн СНД та деяких держав далекого закордоння. Завдяки академіку Воробйову В.П., який запропонував новий науковий метод макромікроскопічного дослідження в анатомії, та професору Сінельникову Р.Д., який продовжив це вчення на новому рівні, кафедра стала колискою великої школи анатомів не тільки для України, а й для близького та далекого закордоння (Азербайджан, Грузія, Казахстан, Росія, Туркменістан).

Сьогодні кафедра анатомії людини ХНМУ розташована в окремій двоповерховій будівлі. В анатомічному корпусі розташовані відомчий анатомічний музей ХНМУ, лекційна аудиторія-амфітеатр на 250 місць, навчальні кімнати, наукові лабораторії та приміщення для викладачів, лаборантів і технічного персоналу кафедри. Нині в ньому є чотири зали, загальною площею більше ніж 600 кв.м., де експонуються близько 4500 анатомічних препаратів, які демонструють будову тіла людини в нормі та при деяких вадах розвитку. На стінах знаходяться барельєфи Гіппократа, Пирогова М.І., портрети Воробйова В.П. , Сінельникова Р.Д. . В центрі лекційної аудиторії-амфітеатру розташований стіл з мармуровою стільницею для демонстрації натуральних препаратів під час лекцій. Головною цінністю аудиторії є унікальна фреска панно (площею понад 30 кв. м. ) «Урок анатомії Леонардо да Вінчі».

Підопічним сподобалася екскурсія в музей, вони з цікавістю розглядали анатомічні препарати, задавали екскурсоводу питання. Багато з них в цьому місті побували вперше.

Адміністрація територіального центру щиро вдячна за надану можливість нашим підопічним ознайомитись з препаратами музею, які є навчальним та науковим надбанням.

Перейти до вмісту