Skip to main content

В рамках двомісячника з укладання колективних договорів проведено семінар для роботодавців Холодногірського району

|

Адміністрацією Холодногірського району Харківської міської ради спільно з Управлінням праці та соціального захисту населення адміністрації району в рамках соціального партнерства 28 лютого 2019 року проведено семінар для роботодавців з питань колективно-договірного врегулювання соціально-трудових відносин на підприємствах району.

Семінар відбувся під головуванням заступника голови адміністрації району з соціальних та гуманітарних питань Гунбіної О.В. та за участю: голів профспілкових комітетів, представників трудових колективів, керівників та спеціалістів з охорони праці підприємств, установ та організацій району, а також фахівців з питань соціально-трудових відносин та охорони праці Управління праці та соціального захисту населення адміністрації району.

Проведення двомісячника з укладання колективних договорів передбачає собою здійснення низки заходів, які проводяться сторонами соціального діалогу, зокрема шляхом аналізу стану укладання та виконання колективних договорів, надання методичної та консультаційної допомоги соціальним партнерам.

Нажаль, останнім часом спостерігається стійка тенденція як до зменшення кількості колективних договорів так і до кількості працівників, трудові відносини яких врегульовані колективними договорами.

Станом на 01 лютого 2019 року кількість діючих колективних договорів в районі складає 501 од., або 21,0 % до загальної кількості підприємств які надають звіти (2427 од.). Колективним договором врегульовано соціально-трудові відносини 59,6 тис. працюючих, або 92,3 % до чисельності працюючих на підприємствах району (64,9 тис. осіб).

Колективний договір є дієвим інструментом соціального захисту працівників в процесі виробництва та стимулом дотримання роботодавцями вимог чинного законодавства з питань праці та інших питань соціальної політики. І тому в сучасних умовах колективному договору приділяється велике значення.

При розробленні колдоговорів обов’язково мають бути додержані мінімальні соціальні гарантії, норми трудового законодавства України, а також положення Генеральної угоди, галузевих угод та територіальної угоди.

Учасників заходу ознайомлено з основними завданнями колективно договірної кампанії на 2019 рік; новинами законодавства, що регулюють сферу праці, які необхідно врахувати при укладанні колективного договору та основними питаннями колективно-договірного врегулювання соціально-трудових відносин та створення нових робочих місць на підприємствах, в установах та організаціях району. Докладно роз’яснено питання запровадження ефективної системи охорони праці на підприємствах та основні положення Закону України «Про охорону праці», які необхідно врахувати при укладанні колективного договору.

Голова профспілкового комітету ПАТ «Харківська бісквітна фабрика» Костромітіна І. І. поділилася з учасниками семінару досвідом як колективний договір може буди дієвим інструментом соціального захисту працівників підприємства.

Також під час семінару зазначено, що на сьогоднішній день пріоритетними завданнями у сфері соціально-трудових відносин є: подолання негативних наслідків тіньової зайнятості, підвищення рівня заробітної плати, вжиття всіх можливих заходів щодо недопущення заборгованості з виплати заробітної плати, забезпечення безпечних умов праці на виробництві.

Під час семінару розповсюджено матеріали та пам’ятки з різних питань соціально-трудових відносин та охорони праці.

Перейти до вмісту