Skip to main content

Інформаційно-роз’яснювальна робота серед роботодавців Холодногірського району щодо необхідності інформування центрів зайнятості про наявність вакансій

|

З метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед роботодавців району щодо необхідності інформування центрів зайнятості про наявність вакансій, в рамках соціального партнерства, Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради повідомляє.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 05.12.2016 № 1476 внесено зміни до Наказу № 316 від 31.05.2013 «Про затвердження  форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та Порядку її подання», а саме: форму № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та Порядок її подання викладено в новій редакції.

Вимогу щодо інформування служби зайнятості про вакансії містить Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI  згідно з яким роботодавці зобов’язані своєчасно та у повному обсязі у порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, подавати територіальним органам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, інформацію про попит на робочу силу (вакансії).

Звітувати про вакансії мають всі роботодавці, що використовують працю фізичних осіб, – як юридичні особи (підприємство, установа, організація), так і фізичні особи підприємці (ч. 3 ст. 50 Закону № 5067, п. 2, 3 Порядку, п. 1 ст. 1 Закону України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» від 22.06.2012 № 5026-VI).

Звіт № 3-ПН можна подавати до будь-якого центру зайнятості (міський, районний, міськрайонний) – незалежно від місцезнаходження роботодавця.

Роботодавець має подавати звіт № 3-ПН не пізніше ніж через 3 робочі дні з дати відкриття вакансії.

Вакансією вважається вільна посада (робоче місце), на яку може бути працевлаштована особа (ст. 1 Закону № 5067), а датою відкриття вакансії – наступний день після створення робочого місця чи після припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником.

Центр зайнятості має уточнювати актуальність вказаних у формі № 3-ПН вакансій щонайменше двічі на місяць – під час особистої зустрічі з роботодавцем, телефоном або засобами електронного зв’язку.

Закон «Про зайнятість населення», інші нормативно-правові акти не передбачають фінансових санкцій для роботодавця чи адміністративної відповідальності для посадових осіб за неподання звітності про вакансії. Поряд із цим, надання роботодавцем відомостей про вакансії до служби зайнятості дає змогу спільними зусиллями вирішувати проблеми добору кадрів та працевлаштування безробітних.

За більш детальною інформацією Ви можете звернутися до Харківського міського центру зайнятості розташованого за адресою: м. Харків, вул. Шевченка, 137а, телефони: (057) 728-40-13, (057) 728-40-01 та до відділу з питань соціально-трудових відносин Управління, за адресою: вул. Благовіщенська, 34, к.81, телефон 712 -40-37.

Перейти до вмісту