Skip to main content

Чергові засідання районних робочих груп відбулися в адміністрації Холодногірського району ХМР

|

06 вересня 2019 року в Адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради проведено чергові засідання районних робочих груп з питань сприяння погашенню заборгованості з виплати заробітної плати, податків, єдиного внеску загальнообов’язкове державне соціальне страхування та з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Засідання відбулися за участю представників Управління праці та соціального захисту населення адміністрації району; головного Управління Пенсійного фонду України в Харківській області; відділу праці та зайнятості населення Адміністрації району; відділу соціально-економічного розвитку Адміністрації району; Центрального управління Головного управління Державної податкової служби у Харківській області; Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області; суб’єктів господарювання району.

Заступник голови робочої групи Кононенко Т.І. звернула увагу присутніх на наявність заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах району, що є вкрай негативним явищем. Так, за попередніми даними Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах Холодногірського району станом на 01.09.2019 збільшилася в порівнянні з 01.08.2019 на
649,3 тис. грн. (або на 8,7 %) та складала на 6 підприємствах району 8121,5 тис. грн. Чисельність працівників, яким не виплачена заробітна плата складає 694 особи.

Найбільшу заборгованість із виплати заробітної плати мають економічно неактивні державні підприємства (95,5 % від загальної суми боргу по району), з яких: ДП «Харківський завод шампанських вин» обліковується в переліку підприємств-банкрутів (71,8 % від загальної суми боргу по району),
ДП Харківський завод електроапаратури знаходиться в стадії ліквідації (14,5 % від загальної суми боргу по району).

На засіданні заслухано:

– заступника директора Харківського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства (заборгованість утворилася станом на 01.09.2019  в сумі 367,2 тис. грн.);

–  інформацію суб’єктів господарювання району про стан та перспективи погашення боргів із сплати єдиного соціального внеску;

– суб’єктів господарювання, які мають низький рівень заробітної плати.

Під час обговорення встановлено, що основними причинами низького рівня заробітної плати є робота у режимі неповного робочого часу, сумісництво тощо.

В ході засідань наголошено на необхідності дотримання мінімальних державних гарантій  в сфері оплати праці та вжиття заходів щодо підвищення рівня оплати праці, дотримання міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень, недопущення проявів «тіньової» зайнятості та необґрунтованого застосування неповного робочого часу, а також своєчасної виплати заробітної плати та сплати  податків та інших обов’язкових платежів.

Увагу роботодавців звернуто на набрання чинності нового Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Керівників підприємств попереджено про персональну відповідальність за порушення вимог діючого законодавства в сфері праці.

Перейти до вмісту
%d