Skip to main content

Чергове засідання районної робочої групи в Адміністрації Київського району ХМР

Питання підвищення рівня заробітної плати, створення нових робочих місць, легалізація зайнятості, а також ліквідація боргу перед працівниками підприємств є важливими у роботі Адміністрації Київського району. За даними Головного управління статистики у Харківській області, на сьогодні відбулось різке зростання заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах району. Це обумовлено введенням карантину на всій території України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2».З метою подолання такого негативного явища, як заборгованість із виплати заробітної плати, та задля вжиття заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення, в районі працюють дві робочі групи: з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення та робоча група з питань сприяння забезпеченню сплати податків, внесенню інших обов’язкових платежів та виплати заробітної плати.

Так, 28.07.2020 відбулося чергове засідання районної робочої групи з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення та робочої групи з питань сприяння забезпеченню сплати податків, внесенню інших обов’язкових платежів та виплати заробітної плати за участю заступника голови адміністрації району з соціальних та гуманітарних питань, представників Управління соціального захисту населення адміністрації Київського району Харківської міської ради, відділу праці та зайнятості населення Адміністрації Київського району Харківської міської ради, Київського об’єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова,  Київської ДПІ Київського управління ГУ ДПС в Харківській області, відділу статистики Харківського міського центру зайнятості та керівників і представників підприємств та організацій Київського району.

На засіданнях робочої групи заслуховується інформація керівників та представників підприємств та фізичних осіб – підприємців району, які мають борги по заробітній платі та платежів до бюджету та на яких низький  рівень середньомісячної заробітної плати.

За сім місяців 2020 року проведено 4 засідання робочої групи з питань сприяння забезпеченню сплати податків, внесенню інших обов’язкових платежів та виплати заробітної плати  (в т. ч. 3 – дистанційно), на яких заслухано інформації та письмові пояснення 40 керівників та представників суб’єктів господарювання району.

Станом на 28.07.2020 заборгованість із виплати заробітної плати по району складає 226033,4 тис. грн.. Основним статистичним боржником із виплати заробітної плати в районі залишається Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, яке має заборгованість у сумі 217285,6 тис. грн..

За результатами засідань робочої групи з питань сприяння забезпеченню сплати податків, внесенню інших обов’язкових платежів та виплати заробітної плати за сім місяців 2020 року погашено заборгованість із виплати заробітної плати на загальну суму 9449,4 тис. грн.

Протягом 2020 року проведено 4 засідання робочої групи з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, на яких заслухано інформації та письмові пояснення 40 керівників та представників суб’єктів господарювання району.

На зниження рівня заробітної плати вплинула низка чинників, зумовлених поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Основними причинами низького рівня оплати праці є використання праці в умовах неповної зайнятості з оплатою праці за фактично відпрацьований час. Крім цього, під час дії карантину, більшість суб’єктів господарювання надавала своїм працівникам відпустки без збереження заробітної плати.

На виконання Комплексного плану першочергових заходів щодо підвищення рівня оплати праці та легалізації трудових відносин на 2020 рік та в межах наданих повноважень Управлінням соціального захисту населення адміністрації Київського району Харківської міської ради на підприємствах району проводиться моніторинг рівня оплати праці.  У січні – липні 2020 року моніторингом охоплено 315 підприємств, з них на 139 рівень оплати праці нижче мінімального.

За результатами засідань робочої групи з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення з числа запрошених підприємств у січні – червні 2020 року підвищило рівень заробітної плати 21 підприємство.

Всім присутнім вкотре нагадано про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин та необхідності дотримання вимог трудового законодавства.

Перейти до вмісту