Skip to main content

Адміністрація Холодногірського району інформує

Інформація про результати роботи районної робочої групи з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради, за 9 місяців 2020 року

З метою вжиття заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення в Холодногірському районі діє районна робоча група з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, оновлений склад якої затверджений рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 24.12.2019 № 985.

Для  активізації роботи робочої групи з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення Адміністрацією району та Управлінням соціального захисту населення організована постійна робота із керівниками підприємств, які сплачують заробітну плату нижче визначеного державою мінімального розміру, шляхом запрошення їх на засідання районної робочої групи, проведення моніторингів з питань низького рівня заробітної плати. В 2020 році проведено 9 засідань робочої групи, в тому числі 5 засідань – в дистанційному режимі, що зумовлено запровадженням обмежувальних карантинних заходів. Заслухано інформації та письмові пояснення 361 суб’єкта господарювання району. Роботодавцям постійно наголошується на неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин та необхідності дотримання вимог трудового законодавства.

На засіданнях робочих груп заслуховується питання про рівень середньомісячної заробітної плати. За оперативними даними розмір заробітної плати по Холодногірському району у серпні 2020 року складав 8 829,2 грн., що на 22,9 % (або на 2 616,8 грн.) нижче загальнодержавного рівня та на 10,6 %  (або на 1047,8 грн.) нижче рівня заробітної плати по області. На зниження рівня заробітної плати вплинула низка чинників, зумовлених поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

На виконання Комплексного плану першочергових заходів щодо підвищення рівня оплати праці та легалізації трудових відносин на 2020 рік та в межах наданих повноважень Управлінням на підприємствах Холодногірського району у звітному періоді проводився моніторинг рівня оплати праці, яким охоплено 529 підприємств, що складає 17,4 % від кількості підприємств по району, які звітували до органів управління Пенсійного фонду України. За підсумками моніторингу встановлено, що мінімальну заробітну плату ввели всі обстежені підприємства району.

З охоплених моніторингом підприємств на 385 підприємствах є працівники, які отримували заробітну плату нижче мінімальної (питома вага чисельності працюючих, які в 2020 році отримували заробітну плату нижче мінімальної заробітної плати, становить 11,3 % від загальної чисельності працюючих на цих підприємствах). Основними причинами низького рівня заробітної плати на вищезазначених підприємствах є:

– робота у режимі неповного робочого часу (1143 особи або 20,9 % від чисельності працюючих, яким нараховано заробітну плату нижче мінімальної);

– надання відпусток без збереження заробітної плати згідно ст. 84 Кодексу законів про працю України (1500 осіб або 27,4 % від чисельності працюючих, яким нараховано заробітну плату нижче мінімальної);

– інші причини: сумісництво, перехідна відпустка, лікарняні, прийняті, звільнені тощо (2828 осіб, або 51,7 % від чисельності працюючих, яким нараховано заробітну плату нижче мінімальної).

В межах наданих повноважень, у звітному періоді  Управлінням проведено моніторинг рівня оплати праці у 112 фізичних осіб-підприємців Холодногірського району.

За результатами проведених моніторингів у 97 суб’єктів господарювання виявлено 128 порушень трудового законодавства, виконано 93 рекомендації (72,7%).

З метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед роботодавців та населення району, на виконання доручень Прем’єр-міністра України від 17.02.2020 № 6698/0/1-20 та від 18.02.2020 № 6820/0/1-20 членами робочої групи за допомогою різних засобів комунікації  проводиться відповідна інформаційно-роз’яснювальна робота із суб’єктами господарювання району щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин, дотримання законодавства про працю в період обмежувальних карантинних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, дотримання мінімальних соціальних гарантій в оплаті праці, тощо. Проведено 1214 заходів (семінари, флешмоби, електронні розсилки) за участю 6487 роботодавців та 7128 громадян.

Крім того, інформація щодо переваг офіційної зайнятості розміщувалася на офіційних вебсайтах Харківської міської ради, Головного управління Держпраці у Харківській області, Департаменту соціальної політики Харківської міської ради, через радіовузол Харківського Центрального ринку, ТОВ ВКФ «Казка», на офіційній сторінці Холодногірського району в соціальній мережі Facebook, на стендах та в місцях прийому громадян Управління.

З питань соціально-трудових відносин, оплати праці та зайнятості населення звертайтеся до відділу з питань соціальних відносин Управління соціального захисту населення Адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради, за адресою: вул. Благовіщенська, 34, кімн. 81,
тел. 725 35 49.

Перейти до вмісту