Skip to main content

Підсумки двомісячника з укладання колективних договорів підприємствами, установами та організаціями Холодногірського району м.Харкова

В лютому-березні 2021 року в Холодногірському районі міста Харкова проведено двомісячник з укладання колективних договорів, в ході якого Управлінням соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради (далі – Управління) відповідно до Закону України «Про колективні договори та угоди» та постанови Кабінету Міністрів України від 13.02.2013 № 115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів», в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 768 проведено повідомну реєстрацію 27 колективних договорів, змін та доповнень.

Станом на 01.04.2021 кількість діючих колективних договорів на підприємствах, установах та організаціях району збільшилася на 4 одиниці, в порівнянні з початком року і складає 513 одиниць, охоплено колективно-договірним регулюванням
56844 працюючих, що становить 91,5 % до загальної чисельності працюючих на підприємствах, які звітували до органів Пенсійного фонду України.

З метою залучення роботодавців до колективно-договірного врегулювання соціально-трудових відносин на підприємствах, Управлінням організовано широку інформаційно-роз’яснювальну роботу.

Підготовлено звернення до роботодавців та керівників профспілкових організацій (представників трудових колективів) Холодногірського району міста Харкова щодо проведення в лютому-березні 2021 року двомісячника з укладання колективних договорів, яке 01.02.2021 розміщено на стендах в приміщенні Управління та на офіційній сторінці Холодногірського району в соціальній мережі Facebook.

Також роботодавцям району направлена інформація щодо змін в законодавстві з питань соціально-трудових відносин, що сталися в період з 01.01.2020 по 01.02.2021 та звернення до сторін соціального діалогу з пропозицією розпочати переговори щодо укладання колективних договорів та підведення підсумків виконання колективних договорів  (направлено на адресу 608 підприємств, шляхом адресної електронної розсилки).

В рамках соціального партнерства 11 та 12 березня 2021 року Управлінням проведено семінари для роботодавців за тематикою: «Основні питання врегулювання соціально-трудових відносин на підприємствах району», в семінарах взяли участь голови профспілкових комітетів, представники трудових колективів, спеціалісти з охорони праці та кадрових питань 15 суб’єктів господарювання району.

Учасників заходу ознайомлено з основними завданнями колективно-договірної кампанії на 2021 рік, новинами законодавства, що регулюють сферу праці для врахування їх при укладанні колективного договору та основними питаннями колективно-договірного врегулювання соціально-трудових відносин, які необхідно врахувати при укладанні колективного договору, зокрема щодо дотримання міжпосадових співвідношень в оплаті праці, мінімальних гарантій, а також інших норм і гарантій в оплаті праці, упорядкування гендерних питань. Також наголошено на необхідності дотримання порядку оформлення працівників на роботу та особливостях випробування і стажування, зміни режиму роботи тощо. Проінформовано про зміни в порядку повідомної реєстрації колективних договорів та напрямки підтримки роботодавців в період обмежувальних карантинних заходів (компенсація по частковому безробіттю, компенсація у разі створення нових робочих місць тощо).

Спеціалістами відділу з питань соціальних відносин Управління постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з керівниками та представниками трудових колективів підприємств з питання укладання колективних договорів, зокрема шляхом проведення консультаційної роботи, (впродовж січня-березня 2021 року надано 223 усні консультації), направлення листів з пропозицією розглянути питання щодо ініціювання укладання колективних договорів (у І кварталі 2021 року направлено 157 листів на адресу підприємств, у яких відсутні колективні договори та 115 листів – у яких закінчився термін дії колективного договору).

Однак, незважаючи на проведену масштабну роботу з метою залучення роботодавців району до колективно-договірного врегулювання соціально-трудових відносин, останнім часом спостерігається стійка тенденція як до зменшення кількості підприємств, які надають на повідомну реєстрацію колективні договори, так і до кількості працівників, трудові відносини яких врегульовані колективними договорами. Також почастішали випадки направлення до Управління листів та копій протоколів засідань загальних зборів трудових колективів про те, що питання укладання колективного договору обговорено в трудових колективах, але працівники не підтримали таку ініціативу.

Враховуючи вищезазначене, ще раз звертаємось до роботодавців та трудових колективів суб’єктів господарювання району та наголошуємо на соціальному значенні колективного договору, особливо в умовах пандемії коронавірусу.

Колективний договір є дієвим інструментом соціального захисту працівників в процесі виробництва, наданні додаткових соціальних гарантій і пільг та стимулом дотримання роботодавцями вимог чинного законодавства з питань праці та інших питань соціальної політики. Тільки колективний договір може забезпечити стійкі відносини між трудовим колективом і роботодавцем, чітко визначити права та зобов’язання обох сторін. Колективний договір залишається не тільки джерелом локальних норм трудового права конкретного підприємства, а й актом свідомого партнерства працівників і роботодавця.

Для отримання організаційно-методичної допомоги з питань колективно-договірного врегулювання соціально-трудових відносин, повідомної реєстрації колективних договорів, змін та доповнень до них, звертайтеся до відділу з питань соціальних відносин Управління за адресою: вул. Благовіщенська, 34, к. 81,
тел./факс 725 35 49, ел. адреса: upsznh@citynet.kharkov.ua.

Звертаємо Вашу увагу, що через профілактичні заходи попередження гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та у зв’язку з встановленням з 12.03.2020 карантину відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами), Управління працює у зміненому режимі. Прийом здійснюється виключно за попереднім записом: з понеділка по четвер з 9-00 до 16-00 год.,
тел. 725 35 49.

Перейти до вмісту