Skip to main content

Школа перекладача жестової мови

Вже протягом 2 місяців проходять заняття «Школи підготовки перекладачів жестової мови для дорослих», учнями якої є люди, що не мають проблем зі слухом та мовленням. Учні засвоїли різні теми: «Знайомство», «Питання і Відповіді», «Навчально – педагогічна група», «Родинно – сімейна група» , «Кольори, Числа», «Календар», «Дім, Меблі, Посуд», «Одяг, Білизна, Взуття». Проведені як і лекційні, так і практичні завдання з цих тем.  На практиці учні   повинні були перевести слова на жести,  відповісти на запитання. Також навчання проводились в форматі ігри, де учні спілкувалися між собою  і  з викладачами. Такі ігрові завдання сприяють кращому сприйняттю матеріалу.

На заняття були запрошена Уляна Франковська, представник Департаменту соціальної політики Харківської міської ради, яка спілкувалася з учнями на жестовій мові.

«Я дуже рада, що Харківська міська рада підтримує проєкти такого роду. Проєкт має велике значення для глухих харків’ян. Цільова група в даному проєкті – це люди, що не мають проблем зі слухом та мовленням, але вони є  батьками, бабусями глухих дітей, або ті, хто працює з глухими – вчителі школи для глухих дітей, тренери та ін. Ми розуміємо, що неможливо виховувати, працювати, спілкуватися з глухими людьми, якщо не знаєш жестової мови. Хотілося б зазначити, що Харків – дружнє місто до глухих мешканців. Дуже багато зроблено для їх комфортної життєдіяльності, та хочеться не зупинятись на досягнутому» – зазначила У. Франковська.

Для покращення виконання  домашнього завдання викладачі надають  відео-уроки «Школа підготовки перекладачів жестової мови для дорослих» в групі Вайберу. Потім на заняттях перевіряють,  що учні запам’ятали, розбирають помилки і відповідають на запитання.

Учні школи з задоволенням відвідують заняття та сприймають матеріал. Послуга перекладача жестової мови – життєво необхідна для людини з порушеннями слуху, для якої основним засобом спілкування є жестова мова. Запорукою вільної інтеграції в суспільне життя глухої людини є системна професійна підготовка перекладачів жестової мови, чим зараз і зайнялась Харківська обласна організація УТОГ, завдяки перемозі в міському конкурсі соціальних проєктів «Єдина соціальна мережа».

СПРАВКА: міський конкурс соціальних проєктів «Єдина соціальна мережа» (ЄСМ) проводиться в рамках реалізації Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2021-2025 роки (п. 6.1, 6.2 розділу 6 «Розвиток ринку соціальних послуг у ході реалізації міського проєкту «Єдина соціальна мережа»). Метою Конкурсу є підтримка ініціатив громадянського суспільства соціального спрямування, впровадження нових форм співпраці з інститутами громадянського суспільства соціального спрямування та взаємодія всіх надавачів соціальних послуг з метою сприяння підвищенню якості життя соціально незахищених верств населення міста Харків.

Перейти до вмісту