Skip to main content

Підопічні Шевченківського терцентра відвідали Харківський історичний музей ім. М.Ф. Сумцова

            Голодомор –  глибока духовна рана!

 … історія нас горем вчить,
Щоб не забулось незабутнє.
Бо там, де пам’ять не мовчить,
Там щастям повниться майбутнє.

Підопічні відділення денного перебування територіального центра Шевченківського  району  м.Харкова  знову із задоволенням   відвідали  історичний  музей імені М.Ф. Сумцова. Екскурсоводом Дейнеко Сергієм Миколайовичем була зачитана лекція до Дня пам’яті жертв голодомору. Розповідь йшлася про наймасшатабніший Голодомор 1932-1933 років.

Ця трагедія вважається геноцидом українського народу здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР. Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, «розкуркулення» селян, хлібозаготівельна кампанія розроблена і очолювана В.М.Молотовим, масовий терор на селі. Терор голодом, який діяв в Україні протягом 22 місяців – це свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, яка виконувалася починаючи з 1928 року. Від голоду в Україні,  померли щонайменше 3,9 мільйона людей. Кількість жертв у всьому СРСР оцінюють у близько сім мільйонів.

Схилімо голови в скорботі за тими, хто загинув голодною смертю, став жертвою репресій.  Хай ця трагедія ніколи не повториться, хай на столі українців завжди буде хліб і до хліба, хай українці ніколи не будуть бачити голодні очі своїх дітей.

Велика подяка екскурсоводу Дейнеко Сергію Миколайовичу за цікаву та пізнавальну лекцію. Підопічні з нетерпінням будуть чекати наступної зустрічі!

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту