Skip to main content

Стан виробничого травматизму, професійних захворювань по м.Харкову за 9 місяців 2021 року

Одним із основних показників стану охорони здоров’я є рівень виробничого травматизму та професійних захворювань.

Протягом 9 місяців 2021 року порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість нещасних випадків виробничого характеру в місті Харкові збільшилось на 73 одиниці та склало 187 випадків, при цьому постраждало 189 осіб, які збільшилися на 67 осіб у відповідному періоді минулого року.

Найбільш травмонебезпечною галуззю протягом року стала охорона здоров’я – 127 травмованих осіб, що становить 68 % від загальної кількості травмованих по місту Харкову.

Кількість нещасних випадків у цій галузі порівняно з відповідним періодом торік збільшилась у 3 рази (з 41 до 127 осіб).

Значне зростання кількості потерпілих у сфері охорони здоров’я, обумовлене випадками інфікування медичних та інших працівників на COVID-19. Так за 9 місяців 2021 року було зареєстровано 123 випадки (з них 3- смертельні) потерпілих від випадків захворювання з діагнозом COVID-19, на яких було складено акт за формою Н-1/П, пов’язаний з виробництвом, що становить 97 % загальної кількості потерпілих у цій сфері.

Найбільша кількість випадків захворювання з діагнозом COVID-19, на які складено акти за формою Н1/П, зареєстрована у районах:

  • Слобідський – 77 випадків (63%),
  • Шевченківський – 23 випадки (19%),
  • Московський– 10 випадків (8%),
  • Немишлянський – 10 випадків (8%).

Кількість випадків захворювань з діагнозом COVID-19 становить 66% від загальної кількості травмованих по місту Харкову.

Випадки професійних захворювань в місті за 9 місяців 2021 року склало 9 випадків.

Страхові випадки зафіксовано на 4-х підприємствах міста Харкова, а саме:

  • ПАТ «ХТЗ» (4 особи),
  • ДП «завод ім. Малишева» (3 особи),
  • ПАТ «Турбоатом» (1 особа),
  • ДП «Завод Електроважиаш» (1 особа).

 

Наведена інформація свідчить про низький рівень виявлення (під час періодичних медичних оглядів) на ранніх стадіях змін в організмі працюючих від впливу шкідливих виробничих факторів. Під час звернення до лічебно-профілактичного закладу виявлено 7 випадків професійного захворювання та 2 випадки виявленні під час проходження періодичного медичного огляду. Причини захворювання: пил, шум, вібрація, хімічні речовини, важкість праці.

Питання з охорони праці на підприємствах установах та організаціях всіх форм власності міста Харкова знаходяться на постійному контролі. Проводиться щоквартальний моніторинг, щодо дотримання посадовими особами та працівниками підприємства вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. Робота у цьому напрямку і надалі триває.

Перейти до вмісту